Η μουσική στο site είναι ή όχι σωστή τεχνική

μουσική στο site

Είναι σωστή τεχνική η μουσική στο site.

μουσική στο siteΠόσες φορές δεν έχει τύχει, ακόμη και στις ημέρες μας, να δούμε ένα site με μουσική υπόκρουση; Παρακάτω ακολουθούν 6 λόγοι για τους οποίους σε ένα site δεν πρέπει να υπάρχει μουσική στο παρασκήνιο:

 

 

 

  1. Πολλοί χρήστες θα βρουν ενοχλητικό το να πετάγεται ξαφνικά ένας ήχος εκεί που δεν το περιμένουν (φανταστείτε να επισκεφθούν το site τη νύχτα και να έχουν ξεχάσει τα ηχεία στο τέρμα)/
  2. Οι χρήστες σήμερα συνηθίζουν να ανοίγουν πολλά διαφορετικά tabs στον browser και είναι πολύ συχνό το σενάριο όπου ανοίγει κανείς το site σου και μέχρι να φορτώσει κάνει κλικ σε κάποιο άλλο tab. Ξαφνικά θα αρχίσει να παίζει ένας ήχος που δεν ξέρει από πού προέρχεται και πώς να τον σταματήσει.
  3. Η μουσική ξεκινά από την αρχή κάθε φορά που ο χρήστης επισκέπτεται μια νέα σελίδα – με κάθε κλικ, δηλαδή, κόβεται και ξανά-ξεκινά και το αποτέλεσμα είναι μάλλον αντιαισθητικό.
  4. Το να φορτώνει η σελίδα ένα αρχείο ήχου μπορεί να την βαραίνει και να καθυστερεί το φόρτωμα της.
  5. Δεν έχουν όλοι το ίδιο γούστο – μπορεί το κομμάτι που αρέσει σε εμάς, σε κάποιον άλλο να ακούγεται ενοχλητικό.
  6. Γενικά θεωρείται ξεπερασμένη πρακτική που πριν 15-20 χρόνια είχε κάποια απήχηση αλλά πλέον αποφεύγεται και δεν θεωρείται δείγμα επαγγελματισμού

Σε γενικές γραμμές δηλαδή η μουσική στο site δεν είναι καλή τεχνική. Φανταστείτε το ενδεχόμενο να ακούγεται μουσική από κάποιον player / ράδιο και να αρχίσει να παίζει από πάνω και η μουσική του site, αλλά και έχοντας ανοιχτεί 5-6 tabs μαζί και να αρχίσουν να παίζουν ταυτόχρονα 3-4 μουσικές από διαφορετικά sites.

Εάν ασχολείστε λοιπόν με ανάπτυξη ιστοσελίδων και κάποιος σας προτείνει να βάλετε μουσική στο site, καλό είναι λοιπόν να σκεφτείτε τους παραπάνω λόγους.