Εισαγωγή
Σε αυτό το άρθρο θα δούμε 7 tips για να επιλέξουμε το σωστό WordPress theme. Το WordPress είναι η ποιο διαδεδομένη πλατφόρμα, βλ w3techs.com, με την οποία μπορεί κάποιος να φτιάξει έναν ιστοχώρο. Το theme στο WordPress είναι ακριβώς ότι και το ρούχο στον Άνθρωπο, έχει να κάνει δηλαδή με την εμφάνιση. Όσο λειτουργικό και σωστά δομημένο και αν είναι ένα site εάν δεν έχει καλή εμφάνιση τότε θα διώξει τους επισκέπτες του. Αναπόφευκτα λοιπόν η επιλογή ενός σωστού theme παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση ενός ιστοχώρου.
1. Στόχοι
Το πρώτο πράγμα το οποίο πρέπει να μας απασχολήσει είναι οι στόχοι μας. Ένας φωτογράφος θα έχει διαφορετικές απαιτήσεις για το site του από ότι ένας ιατρός. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γνωρίζουμε τι θέλουμε να πετύχουμε. Τι θέλουμε να δούνε οι επισκέπτες μας στο site; Ποιες δυνατότητες χρήσης θα τους δώσουμε; Με βάση αυτούς τους στόχους καθορίζουμε χαρακτηριστικά της εμφάνισης του site όπως πόσες στήλες θα έχει, τι χρώματα, κλπ.
2. Δωρεάν και πληρωμένα themes
Υπάρχει η κοινότητα του WordPress, wordpress.org, στην οποία μπορούμε να αναζητήσουμε δωρεάν themes μέσα από την επιλογή φιλτραρίσματος δυνατοτήτων όπως είναι ο αριθμός των στηλών και τα χρώματα. Ορισμένα από αυτά τα themes έχουν δωρεάν και πληρωμένη έκδοση.
Από την άλλη υπάρχουν κοινότητες οι οποίες φτιάχνουν και πουλάνε themes τόσο μεμονωμένα όσο και ως σύνολο θεμάτων σε ενιαία ετήσια συνδρομή. Στην περίπτωση των πληρωμένων themes οι τιμές ξεκινάνε από μερικά δολάρια.
3. Τεκμηρίωση χρήσης
Ένας άλλο παράγοντας είναι η ύπαρξη τεκμηρίωσης χρήσης του theme. Τι χαρακτηριστικά έχει; Πως τα διαχειριζόμαστε; Η δυνατότητα αυτή συνήθως απουσιάζει από τα δωρεάν themes, αλλά και σε μερικές περιπτώσεις και στα πληρωμένα.
Καλό λοιπόν είναι να σιγουρευόμαστε για την ύπαρξη εγχειριδίου χρήσης πριν αγοράσουμε ένα theme.
4. Δυνατότητα δοκιμής
Η δυνατότητα δοκιμής έχει να κάνει με την δυνατότητα προβολής ενός demo του theme για το οποίο ενδιαφερόμαστε. Τόσο στα δωρεάν όσο και στα πληρωμένα, η δυνατότητα αυτή υπάρχει. Βλέποντας ένα demo του θέματος θα πάρουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα τόσο της εμφάνισης του όσο και των δυνατοτήτων του.
5. Δυνατότητα παραμετροποίησης.
Λέγοντας παραμετροποίηση ενός theme εννοούμε την δυνατότητα να μεταβάλουμε όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία του με οπτικό τρόπο. Τέτοια μπορεί να είναι, τα χρώματα του, το λογότυπο, ο αριθμός των στηλών, η διάρθρωση των σελίδων, κ.α. Όλες αυτές οι ρυθμίσεις συνήθως υπάρχουν μέσα από ένα περιβάλλον διαχείρισης.
Τα δωρεάν έχουν λιγότερες τέτοιες δυνατότητες σε σχέση με τα πληρωμένα. Στην περίπτωση απουσίας τέτοιων δυνατοτήτων θα πρέπει να γίνουν μεταβολές μέσα από κώδικα, οπότε και μπαίνουμε σε πολύπλοκες καταστάσεις.
6. Δυνατότητα υποστήριξης
Η υποστήριξη υλοποιείται μέσα από το forum του έκαστου theme. Η υποστήριξη συνήθως είναι τεχνικής φύσεως και χρησιμοποιείται όταν πρέπει να κάνουμε παρέμβαση στον κώδικα του theme.
Τόσο στα δωρεάν όσο και στα πληρωμένα υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Στο wordpress.org, δωρεάν themes, για κάθε ένα από αυτά μπορούμε να βλέπουμε τον χρόνο απάντησης στο forum. Εάν δούμε μεγάλα διαστήματα απάντησης τότε το support είναι πτωχό και το αντίστροφο.
Σε γενικές γραμμές στα πληρωμένα themes υπάρχει καλή υποστήριξη. Αυτό είναι ένα από τα βασικά 7 tips για να επιλέξουμε το σωστό WordPress theme.
7. Responsive themes
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι όποιο theme και αν επιλέξουμε, αυτό πρέπει αν είναι responsive. Responsive σημαίνει απλά την δυνατότητα προσαρμογής του theme σε όλα τα μεγέθη οθονών έτσι ώστε η κύλιση του site να γίνεται μόνο κατακόρυφα.
Οι σύγχρονες απαιτήσεις ευτυχώς έχουν κάνει όλους όσους φτιάχνουν themes να τα κάνουν responsive.
Επίλογος
Κλείνοντας λοιπόν με αυτά τα 7 tips για την σωστή επιλογή ενός WordPress theme, καταλήγουμε στο ότι αξίζει να επενδύσουμε 10€ με 20€ στην αγορά ενός θέματος. Η δυνατότητα παραμετροποίηση αλλά και τεχνικής υποστήριξης είναι δυνατά σημεία στην επιλογή ενός επαγγελματικά εμφανίσιμου theme για το site μας.